Gambaran Nikmat Kubur Bagi Orang Yang Beriman

Sesungguhnya orang mukmin jika meninggal dunia dalam keadaan beriman, akan turun kepadanya malaikat yang putih dan bersih wajahnya bagaikan matahari, membawa kafan dari syurga.

Maka malaikat akan duduk di depannya sejauh pandangan mata mengelilinginya, kemudian datang malakulmaut dan duduk didekat kepalanya dan memanggil: "Wahai roh yang tenang dan baik, keluarlah menuju pengampunan Allah dan ridhaNya."

Gambaran Nikmat Kubur Bagi Orang Yang Beriman

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Maka keluarlah rohnya mengalir bagaikan titisan dari mulut kendi tempat air, maka terus diterima dan langsung dimasukkan dalam kafan dan dibawa keluar semerbak harum bagaikan kasturi yang harum di atas bumi, lalu dibawa naik, maka tidak melalui rombongan malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang harum ini?"

Dijawab: "Roh sianu bin sianu."

Sehingga sampai ke langit, dan di sana di bukakan pintu langit dan disambut oleh penduduknya dan pada tiap-tiap langit dihantar oleh Malaikat Muqarrabun, dibawa naik kelangit yang atas hingga sampai ke langit ketujuh.

Maka Allah SWT berfirman:

"Catatlah suratannya di illiyyin, Kemudian dikembalikan ia ke bumi, sebab daripadanya Kami jadikan, dan didalamnya Aku kembalikan dan daripadanya pula akan Aku keluarkan pada saatnya."

Maka kembalilah roh kejasad dalam kubur, kemudian datang kepadanya dua Malaikat untuk bertanya: "Siapa Tuhanmu?"

Maka dijawab: "Allah Tuhanku."

Lalu ditanya: "Apakah agamamu?"

Maka dijawab: "Agamaku Islam"

Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?"

Dijawab: "Dia utusan Allah".

Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?"

Maka dijawab: "Saya membaca kitab Allah lalu percaya dan membenarkannya"

Maka terdengar suara: "Benar hambaku, maka berikan padanya hamparan dari syurga serta pakaian syurga dan bukakan untuknya pintu yang menuju kesyurga, supaya ia mendapat bau syurga dan hawa syurga, lalu luaskan kuburnya sepanjang pandangan mata."

Kemudian datang kepadanya seorang yang bagus wajahnya dan harum baunya sambil berkata: "Terimalah khabar gembira, ini saat yang telah dijanjikan Allah kepadamu."

Lalu bertanya: "Siapakah kau ?"

Jawabnya: "Saya amalmu yang baik"

Lalu ia berkata: “ Wahai Tuhan, segerakan hari kiamat supaya segeraku bertemu dengan keluargaku dan kawan-kawanku."

Selain itu juga, menurut Abu Laits as-Samarqandiyy dengan sanadnya meriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. berkata, Nabi Muhammad SAW bersabda: "Seorang mukmin jika sakaratulmaut didatangi oleh Malaikat dengan membawa sutera yang berisi kasturi dan tangkai-tangkai bunga, lalu dicabut rohnya bagaikan mengambil rambut di dalam adunan sambil dipanggil: "Wahai roh yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan perasaan rela dan diredai. Kembalilah dengan rahmat dan keridaan Allah."

Maka jika telah keluar rohnya langsung diletakan di atas misik dan bunga-bunga itu lalu dilipat dengan sutera dan dibawa ke illiyyin.

Abu Jaafar meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Umar r.a. berkata: "Seorang mukmin jika diletakkan dikuburnya maka diperluaskan kuburnya itu hingga 70 hasta dan ditaburkan padanya bunga-bunga dan dihamparkan sutera, dan bila ia hafal sedikit dari al-Quran cukup untuk menenangkannya, jika tidak maka Allah s.w.t. memberikan kepadanya  cahaya yang terang yang menyerupai terangnya matahari, dan di dalam kubur bagaikan pengantin baru, jika tidur, maka tidak ada yang berani membangunkan kecuali kekasihnya sendiri, maka ia bangun dari tidur itu bagaikan masih kurang masa tidurnya dan belum puas."

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel