Inilah Fadhilat Dan Khasiat Surah Al-Fatihah Yang Dahsyat

LIPUTANTOP.COM - Surah Al-Fatihah adalah ibu segala doa dan penawar seluruh permasalahan. Di antara fadhilat dan khasiat lain Al-Fatihah ialah:

Inilah Fadhilat Dan Khasiat Surah Al-Fatihah Yang Dahsyat

1. Memperoleh Hikmah

Barang siapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rusak.

2. Menunaikan Hajat

a. Barang siapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah SWT, maka bacalah surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali di antara Sholat Sunat Subuh dan Sholat Fardhu Subuh selama 40 hari (tidak lebih) kemudian memohon kepada Allah SWT, maka Insya Allah akan dipenuhi keperluan hidupnya.

b. Barang siapa membaca Surah Fatihah berserta Bismillah diantara Sholat Sunat Subuh dan Fardhu Subuh dengan Istiqamah, maka jika ia inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau ia fakir maka akan kaya serta jika ia ada hutang maka akan mampu membayarnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak yang sholeh , berkat surah Al-Fatihah.

3. Keperluan Dipenuhi

a. Barang siapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20 kali setiap selesai sholat fardhu lima waktu, maka Allah SWT luaskan rezekinya, diperbaiki akhlaknya, dimudahkan urusannya, dihilangkan kesusahannya, dianugerahkan apa yang diimpikan, dapat berbagai berkat dan kemuliaan, menjadikan ia

berwibawa, berpangkat luhur, penghidupan baik dan anak-anaknya pula terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya.

b. Barang siapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 125 kali selesai sholat Subuh maka ia akan perolehi hajatnya dan menemui apa yang dicarinya.

Sebaiknya ia diiringi dengan doa berikut:

Ya Allah! Sesungguhnya daku mohon kepada-Mu dengan kebenaran Surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya dimudahkan bagiku semua urusanku, sama ada urusan dunia atau urusan akirat, supaya dimakbulkan permohonanku dan ditunaikan hajatku………..

4. Mudahkan Rezeki

a.  Barang siapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah di waktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali, maka Allah SWT bukakan pintu rezeki dan dimudahkan urusan tanpa kepayahan dan kesulitan.

Selesai bacaan Al-Fatihah sebaiknya berdoa:

Ya Allah! Sesungguhnya daku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya Dikau bukakan bagiku pintu-pintu Rahmat-Mu, Kurnia-Mu dan Rezeki-Mu. Dan Dikau mudahkan setiap urusanku, murahkanlah bagiku dari Rezeki-Mu yang banyak lagi berkat tanpa kekurangan dan tanpa susah payah; Sesungguhnya Dikau berkuasa atas setiap sesuatu. Daku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, kabulkanlah apa yang kuhajati…..

b. Barang siapa membaca surah Al-Fatihah 7 kali, surah Al-Ikhlas 7 kali,

surah Al-Falaq 7 kali dansurah An-Nas 7 kali selepas Sholat

Jumaat (sebelum mengubah kedudukan selepas memberi salam). Insya Allah diampunkan dosa-dosanya, terpelihara dan selamat sehingga hari Jumaat akan datang serta dilimpahi rezeki yang tidak terhingga.

5. Keselamatan

Barang siapa yang membaca Al-Fatihah 1 kali di waktu hendak

tidur, Surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali dan Mu’awwidzatain (Surah Al-Falaq dan surah An-Nas) 1 kali, sebelum tidur.

Insya Allah maka ia akan terpelihara dan selamat daripada segala perkara dan ancaman seperti mimpi buruk, gangguan syaitan, kecurian, kebakaran dan malapetaka, selain daripada ajal .

UNTUK PENYEMBUHAN

Surah Al-Fatihah juga berkhasiat sebagai penyembuh segala penyakit rohani dan jasmani.

Rasullullah SAW bersabda: “Fatihatul kitab (surah al fatihah) adalah ubat bagi segala racun”

1.  Mengubati Segala Penyakit

a. Baca Surah Al-Fatihah sebanyak 40 kali pada sebaldi air, kemudian air itu disapukan merata pada kedua belah tangan, kedua kaki, muka, kepala dan seluruh badan, lalu sebahagiannya diminum.

Lakukanlah dengan berulang kali. Insya Allah penyakit yang dialami akan sembuh.

b. Surah Al-Fatihah itu ditulis dengan huruf-huruf Arab terpisah lalu dilarutkan dengan air suci dan diberi minum kepada pesakit, maka dengan iradah Allah SWT. ia akan sembuh.

2.  Penawar Bisa & Racun

Ambil segelas air yang dicampur dengan sedikit garam lalu

dibacakan surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali pada air itu.

Kemudian berilah orang yang disengat binatang berbisa (lipan, kala gengking, tebuan) itu minum dan usapkan sedikit di bahagian sengatan. Insya Allah akan tawar racun di dalam badan dan segera sembuh.

3.  Menghilangkan Sifat Lupa

Tulislah surah Al-Fatihah dengan huruf Arab pada bekas seperti piring putih yang bersih lagi suci dan dilarutkan dengan air zam-zam / mineral lalu diberi minum pada orang yang pelupa. Insya Allah akan hilang sifat pelupanya.

4.  Mengubati Sakit Gigi

a. Mengubati sakit gigi dan lain-lain: Bagi diri sendiri. Letakkan jari pada tempat yang sakit lalu membaca Al-Fatihah dan berdoa sebanyak 7 kali:

Ya Allah! Hilangkan keburukan dan kekejian yang ada padaku dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu”.

b.  Mengubati penyakit gigi orang lain: selesai membaca Al-Fatihah, maka berdoalah 7 kali:

Ya Allah! Hilangkan daripada orang ini keburukan dan kekejian yang daku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu”.

5.  Penyembuh Penyakit Mata

a.  Baca surah Al-Fatihah 41 kali selepas sholat Subuh kepada orang yang berpenyakit mata. Kemudian usapkanlah ke mata yang sakit dengan sedikit air liur. Insya Allah akan sembuh dengan berkah yang ada pada surah al Fatihah ini.

b. Sabda Nabi Muhammad SAW; “Barang siapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan:

Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu.

Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya ke mata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali."

Sesudah itu bacakan doa berikut sebanyak 7 kali:

Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan Rahmat-Mu, ya Tuhan Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Lalu mengucapkan “Yaa Rabbi” sebanyak 5 kali.

Terakhir bacakan juga doa di bawah sebanyak 1 kali:

Ya Allah! Sembuhkanlah, Dikaulah yang menyembuhkan, Ya Allah! Sihatkanlah, Dikaulah yang menyihatkan."

Wallahu A’alam Bisshawaab.

Sumber Referensi: shafiqolbu.wordpress.com

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel